
Organizacja ślubu to dość skomplikowana sprawa. Wymaga poświęcenia czasu. Poza wyborem sali weselnej, samochodu czy dekoracji należy również zastanowić się nad menu weselnym. Wbrew pozorom to trudny wybór. Przede wszystkim trzeba zastanowić się pomiędzy wynajęciem profesjonalnej firmy cateringowej lub kucharki czy całego zespołu kucharek. Najważniejsze kwestie, które należy przeanalizować to cena oraz zakres oferowanych usług. Decyzja nie jest prosta.
Firma cateringowa.
Na rynku działa wiele firm cateringowych. Zakres oferowanych usług jest dość szeroki. Poza przygotowaniem menu zajmują się również strojeniem sali weselnej czy samochodu. Wbrew pozorom ceny nie są wygórowane. W zależności od ilości ciepłych dań mieszczą się w przedziale 100-200 złoty od tzw. „talerzyka”. Narzeczeni, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie wesela powinni poważnie zastanowić się nad tym rozwiązaniem. Zalet jest wiele. Przede wszystkim nie trzeba się o nic martwić. Wszelkie obowiązki przejmuje na siebie firma cateringowa. Standardowe menu zazwyczaj obejmuje:
- obiad składający się z zupy i drugiego dania,
- deser,
- ciasta i słodkie przekąski,
- owoce,
- zimne przekąski,
- 3 lub 4 ciepłe dania,
- kawa i herbata bez limitu,
- soki i napoje bez limitu.
Zazwyczaj w cenie nie jest ujęty koszt tortu. Warto jest jednak dopytać się, czy nie ma możliwości zakupu tortu za dodatkową opłatą.
Wynajęcie kucharki.
Wynajęcie kucharki jest na pewno opcją dużo tańszą. Jednak to wcale nie znaczy, że lepszą. Przede wszystkim chodzi o zakres usług. Przy wynajęciu firmy cateringowej nie musimy martwić się w zasadzie niczym. Zatrudniając kucharkę należy liczyć się z tym, że trzeba będzie samemu załatwić większość spraw. Szczególnie uciążliwe może okazać się robienie zakupów. Wszystko trzeba kupić w takim terminie, aby nie zepsuło się jeszcze przed weselem. O ile rzeczy przetworzone, z długą datą terminu ważność można kupić dość wcześnie, tak świeże owoce czy warzywa trzeba będzie kupować w zasadzie na ostatnią chwilę. Należy pamiętać również o tym, że nie da się za jednym razem kupić wszystkiego. W kuchni zawsze czegoś brakuje. Dość uciążliwym obowiązkiem jest konieczność częstych wizyt na sali weselnej i dowożenia brakujących artykułów. Tym bardziej, że przygotowania weselne obejmują nie tylko kuchnię, ale również wiele innych, równie ważnych spraw. Jeśli jednak dysponujemy dużą ilością wolnego czasu, warto jest zastanowić się nad wynajęciem kucharki. Taka opcja również ma wiele zalet. Przede wszystkim Narzeczeni mogą dowolnie zmieniać menu. Nie są niczym ograniczeni. Tylko od nich zależy ilość ciepłych dań, przekąsek czy ciast. Inaczej jest przy wynajęciu firmy cateringowej. Jest możliwość tylko niewielkiego moderowania menu weselnym. Przy wynajęciu kucharki należy dowiedzieć się, czy pieczenie ciast mieści się w zakresie oferowanych usług. Jeśli nie – należy dopytać kucharkę, czy mogłaby zająć się pieczeniem ciast i ile będzie to kosztować.
Źródło fot. www.pixabay.com

Co myślisz? Napisz.