
Ludzkie gusta są bardzo urozmaicone. Jedni nie lubią grzybów, inni nie przepadają z kolei za daniami tłustymi, jeszcze inni zaś nie lubią słodkości, bądź też potraw typowo strych. Jak więc odpowiednio dobrać menu tak, by każdy mógł czuć się najedzony?
Podchodząc do tego zagadnienia musimy zdać sobie sprawę z tego, że nie możemy starać się dogodzić każdemu. Ważne jest to, aby dobrane dania nam smakowały, gdyż to jest nasze przyjęcie. Oczywiście istotne jest to, aby je w odpowiedni sposób zróżnicować. O czym mowa? O tym, że na przyjęciu weselnym często podaje się co najmniej pięć ciepłych posiłków. Dlatego też warto jest tak zaprojektować poszczególne z nich, by znalazły się wśród nich dania standardowe. Dania standardowe to takie, które znajdziemy na każdym przyjęciu weselnym, i które powinny przypaść do gustu każdemu z gości. Takie dania dobierane są zwłaszcza po to, by dany gość, który nie przepada za przekąskami niestandardowymi miał danie, którym będzie mógł nasycić apetyt.
Istotne jest to, aby poinformować gości, co będziemy serwować na naszym weselu. Tylko wtedy damy im możliwość wyboru potraw, które będą mogli ominąć, a w przypadku których będą mogli zamówić nieco większą porcję. To właśnie z tego względu wiele par decyduje się na umieszczenie rozpiski dań przy każdym stoliku po to, by goście mieli wgląd w to, co ich czeka.
Jak najlepiej dobrać posiłki? To pytanie spędza sen z powiek wielu parom. Jednakże na nie jest prosta odpowiedź. Przy wyborze menu należy kierować się nie tylko preferencjami smakowymi, ale także liczbą zaproszonych gości. Dlatego istotne jest, aby wśród dań znalazło się, jak już wcześniej zostało napisane, kilka standardowych rozwiązań. Jednym z nich jest rosół. Innym z kolei schabowy z ziemniakami i zestawem surówek. Obecnie bardzo często na przyjęciach weselnych można spotkać kotlety typu devolay podane z ziemniakami i zestawem surówek. Innym standardowym rozwiązaniem, zwłaszcza na końcową część przyjęcia, jest barszcz czerwony, który może być podany z krokietem lub pasztecikami nadziewanymi mięsem. Oprócz tych szablonowych dań para młoda może wprowadzić własne przekąski, inne dodatkowe dania. Rozwiązań jest cała masa. Jednakże należy pamiętać o tym, że decydując się na droższe składniki, np. łososia, czy halibuta, koszt przygotowania posiłków, a raczej ich składników będzie znacznie wyższy.
Fot. Stylowi.

Co myślisz? Napisz.