Slubi.pl logo black

Zapisz się, używając swojego adresu e-mail, aby być pierwszym! Powiadomimy Cię o nowym artykule.

Kucharka, czy catering? Czyli co nieco o jedzeniu na przyjęcie weselne

Przez Opublikowany 0 3 min, czytania 644 przeczytane
Przeczytasz w: 2 minuty

Państwo młodzi po ustaleniu daty ślubu mają jeszcze wiele rzeczy do załatwienia i przede wszystkim do przeanalizowania. Jedną z nich jest jedzenie. Menu współczesnych wesel znacznie różni się od tego, z którego korzystali nasi rodzice jeszcze kilkanaście lat temu. Dania stają się coraz bardziej wykwintne i coraz droższe. Warto więc zastanowić się, czy zaangażować profesjonalną kucharkę, czy może wybrać catering, który obsłuży naszą uroczystość weselną.

Z pewnością dla wielu osób doskonałym rozwiązaniem wydaje się catering. Nie ma co ukrywać, firma cateringowa znacznie upraszcza kwestie związane z jedzeniem. Tyczy się to przede wszystkim osób, które decydują się wziąć ślub w plenerze, w salach, które nie mają odpowiedniego zaplecza gastronomicznego. Wystarczy jedynie wcześniej ustalić menu i następnie podjąć decyzję odnośnie godzin podania konkretnych potraw. Firma cateringowa zajmie się dosłownie wszystkim, no może za wyjątkiem rozdania potraw gościom. Choć i ten problem jest rozwiązywany poprzez przyjmowanie przez takowe firmy kelnerów.

Catering ma jednak także swe minusy, o których warto wspomnieć. Po pierwsze niektóre firmy cateringowe niezbyt schludnie pakują jedzenie, które w transporcie po prostu rozpada się, miesza, przez co kiepsko wygląda na talerzu. Kolejną kwestią, o której należy wspomnieć, jest dowóz jedzenia. W niektórych przypadkach jest ono dowożone na znaczne odległości co sprawia, że szybko stygnie. Nikt nie lubi zimnego jedzenia, zwłaszcza, jeśli chodzi o danie główne. Ostatnią kwestią są ceny. Firmy cateringowe w dalszym ciągu mają wysoko ustawioną poprzeczkę cenową, co sprawia, że wielu osób po prostu na ich usługi nie stać.

Innym rozwiązaniem, które może zainteresować młode pary, jest wynajęcie profesjonalnej kucharki. Pomoże ona nie tylko przygotować potrawy, ale także dobrać odpowiednie menu. W tym przypadku najczęściej korzystamy z repertuaru dań, w których kucharka najlepiej się czuje. Rozwiązanie w postaci wynajęcia kucharki może mieć miejsce jedynie, gdy dysponujemy salą z dobrze wyposażonym zapleczem gastronomicznym. Jeżeli decydujesz się na kucharkę, koniecznie wcześniej wyszukaj odpowiednią salę. Istotne jest nie tylko wyposażenie sprzętowe takie jak kuchenki, piekarniki, ale także i chłodnie, czy chociażby suszarki do suszenia mokrych naczyń.

Obecnie wynajmowane kucharki ceny opierają o liczbę gości i złożoność dań. To od nas zależy, czy zakupy zrobimy we własnym zakresie, będziemy szukać jak najtańszych rozwiązań, czy zlecimy to kucharce. Ważne jest także, aby wcześniej dokładnie ustalić szczegóły współpracy. Najczęściej kucharka ma już sztab swoich współpracowników, którzy pomagają jej w trakcie przygotowywania potraw, a także i w ich podawaniu gościom. Dokładnie wypytajmy ją o ceny za konkretne usługi. Mowa tutaj o wynajęciu kelnerów, pomocy przy zmywaniu naczyń, a także pomocy w kuchni przy gotowaniu, nakładaniu potraw, itd. Kiedy wszystko już ustalimy dobrze jest spisać umowę, w której zaznaczymy, kiedy będzie mieć miejsce płatność, a także, o której godzinie kucharka może opuścić swoje miejsce pracy. Tak też musi być w przypadku obsługi.

Zapisz

Zaplanuj z nami ślub i wesele
signature

Udostępnij ten artykuł

Brak komentarzy.

Co myślisz? Napisz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *