Przygotowania do ślubu i wesela idą pełną parą. Przyszedł czas na wybór weselnego menu, które jest jedną z ważniejszych decyzji jakie podejmujemy podczas przygotowań do tego szczególnego dnia. Wybór potraw na przyjęcie weselne to nie lada wyzwanie, ponieważ należy tak wszystko dobrać pod względem jakościowym jak i ilościowym w takim sposób, aby nikt z gości bawiących się na weselu nie był głodny.
Niekiedy bywa tak, że im bardziej wymyślne dania, tym droższe, a nie koniecznie spełniające oczekiwania i problematyczne dla młodej pary, ale przede wszystkim dla gości weselnych. Zatem starajmy się wybrać odpowiednie menu, ponieważ jest ono podstawą wspaniałej atmosfery i gwarancji, że goście będą mieli na tyle energii i sił, aby bawić się i przetańczyć całą noc. Pamiętajmy również o różnorodności podawanych dań i miejmy na uwadze gusta wszystkich gości.
Co powinno znaleźć się na weselnym stole? To zależy od Was i Waszych gości. Poniżej proponujemy kilka przykładowych weselnych menu. Zobaczcie!
DANIA GORĄCE
Zestaw I
1. Flaki wołowe lub rosół z makaronem.
2. Devolay z ziemniakami tradycyjnymi lub opiekanymi, bukiet surówek (np.: z kapusty, marchewki i buraczków).
3. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.
4. Zrazy wołowe z kluskami śląskimi, bukiet surówek (np.: z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków).
5. Zupa meksykańska lub zupa gulaszowa z grzankami.
6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.
Zestaw II
1. Zupa gulaszowa lub rosół z makaronem.
2. Kotlet schabowy lub kotlet mielony z pieczarkami i żółtym serem, ziemniaki tradycyjne lub opiekane, bukiet surówek (np.: z białej kapusty, z czerwonej kapusty, z marchewki).
3. Udka faszerowane lub szaszłyki podawane z ryżem lub kaszą, surówka z kapusty pekińskiej lub warzywa gotowane na parze.
4. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.
5. Pieczona kaczka marynowana w miodzie, podawana z pieczonym jabłkiem, kopytkami i sosem z pomarańczy.
6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.
Zestaw III
1. Zupa krem borowikowa z grzankami lub rosół z makaronem.
2. Roladka z polędwiczki w plastrach boczku, podawana z ziemniakami tradycyjnymi lub ryżem, z surówką z marchewki i pomarańczy.
3. Placek po węgiersku z gulaszem wołowym, bukiet surówek (np.: z kapusty, marchewki i buraczków).
4. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.
5. Udziec wieprzowy podawany z ziemniakami pieczonymi i kapustą zasmażaną, dodatki: chrzan lub musztarda, dip szczypiorkowo – czosnkowy.
6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.
Zestaw IV
1. Zupa krem brokułowa lub pieczarkowa, oraz rosół z makaronem.
2. Karczek w sosie grzybowym lub chrzanowym podawany z ziemniakami tradycyjnymi i bukietem surówek (np.: z pekinki, buraczki lub marchewka z groszkiem) lub filet z ryby w panierce podawany z ziemniakami opiekanymi lub frytkami i bukietem surówek.
3. Kurczak po cygańsku podawany z pieczarkami, frytkami lub ziemniakami opiekanymi.
4. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.
5. Polędwiczki w sosie kurkowym podawane z ziemniakami tradycyjnymi lub ryżem, bukiet surówek (np.: z białej kapusty, z czerwonej kapusty, z marchewki).
6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.
Zestaw V
1. Rosół po królewsku z mięsnymi pulpecikami lub flaki wołowe.
2. Roladki drobiowe faszerowane szpinakiem i serem w sosie śmietanowo-serowym podawane z ziemniakami tradycyjnymi i bukietem surówek (np.: z białej kapusty, z czerwonej kapusty, z marchewki).
3. Żeberka po myśliwsku z kapustą zasmażaną, opcjonalnie z ziemniakami opiekanymi lub frytkami.
4. Barszcz czerwony z pasztecikami, krokietami, uszkami lub pierogami.
5. Udziec wołowy z suszonymi pomidorami podawany z ziemniakami lub kaszą, bukiet surówek (np.: z kapusty, marchewki i buraczków).
6. Barszcz biały na prawdziwkach z jajkiem i kiełbasą.
ZIMNE PRZEKĄSKI
1. Sałatki: jarzynowa, z kurczaka na słodko, grecka, gryros, brokułowa, pieczarkowa, z makaronem.
2. Śledzie: po żydowsku, tradycyjne, w śmietanie, w sosie koperkowym, w pierzynce.
3. Półmiski z wędlinami.
4. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z żurawiną.
5. Zestaw przystawek: pomidor, ogórek.
6. Zestaw przystawek: korniszony, patisony, cebulka, papryka.
7. Boczek zapiekany ze śliwką.
8. Schab po warszawsku.
9. Tymbaliki drobiowe.
10. Ryba po grecku.
11. Karp po bułgarsku.
12. Rożki z szynki z sosem chrzanowym.
13. Jajka faszerowane pieczarkami, szynką, kawiorem, łososiem.
14. Rolada szpinakowa z łososiem.
15. Szparagi w szynce z nadzieniem chrzanowo-jajecznym.
16. Skrzydełka faszerowane.
17. Ozorek wołowy w galarecie.
18. Befsztyk tatarski z dodatkami.
19. Roladki z sera, szynki i papryki.
20. Nuggetsy drobiowe z dipem czosnkowym.
Ustalając menu weselne należy zapytać właściciela czy oprócz dań gorących i zimnych przekąsek, serwują ciasta, tort, napoje zimne i gorące. Wiele sal weselnych czy restauracji nie gwarantują w cenie ciast czy tortu, czasem nawet w gestii pary młodej jest kupno napoi zimnych. Zorientujmy się odpowiednio wcześniej co gwarantuje nam cena, którą płacimy w danym miejscu.
Źródło fot. www.pixabay.com
Co myślisz? Napisz.