Dobre jedzenie to podstawa udanego przyjęcia weselnego. Każdy chce, aby na jego przyjęciu goście dobrze się bawili, a nic na to tak nie wpływa jak dobra muzyka i świetne jedzenie. W dzisiejszym artykule podamy Wam kilka podpowiedzi, które pomogą Wam dobrać menu weselne w ten sposób, by sprostać wszelkim oczekiwaniom.
Po pierwsze smak
Żeby goście polubili jedzenie, musi być ono przede wszystkim smaczne. Nic nie zastąpi testu smaku. Para młoda wybierając, czy to firmę cateringową, restaurację, czy dom weselny, powinna wcześniej poprosić o próbki potraw, które miałyby znaleźć się w menu na przyjęciu weselnym. Jeżeli wahamy się pomiędzy wyborem pewnych potraw, warto jest zabrać ze sobą najbliższych, którzy pomogą zdecydować, które potrawy zasługują na to, by znaleźć się w menu weselnym. Jeżeli zatrudniamy kucharza lub firmę cateringową, poprośmy o zaserwowanie ich dań popisowych. Dzięki temu zyskamy pewność, iż kucharze zrobią z pasją to, co lubią, i będzie to smaczne.
Po drugie uwzględnienie preferencji smakowych gości
Musimy zadbać o to, aby nasze menu zawierało urozmaicone dania. Co za tym idzie? Jeśli serwujemy typową pierś z kurczaka w panierce, a także prostego schabowego, nie zapomnijmy, aby w menu znalazła się też jakaś rybka. W tym miejscu warto jest dać przestrogę, by nie urozmaicać na siłę. Z pewnością para młoda zna większość zapraszanych gości i może poniekąd określić ich preferencje smakowe. Wszak nie każdy przepada za owocami morza, bądź też skusi się na jedzenie chińskimi pałeczkami.
Po trzecie menu dla dzieci
Pary młode w obecnych czasach decydują się na coraz to późniejsze powiedzenie sobie sakramentalnego „TAK”, co owocuje tym, iż, gdy już biorą ślub, na ich przyjęciu pojawia się wielu znajomych, przyjaciół z dziećmi. To powoduje, że warto uwzględnić dzieci w tworzeniu menu. Można zrobić to na dwa sposoby. Jednym z nich będzie opracowanie ogólnego menu w nieco uproszczonej formie tak, by dania nie były zbyt wykwintne, gdyż te często dzieciom nie smakują. Drugim sposobem jest opracowanie drugiego menu, „przyjaznego” dzieciom.
Po czwarte obfitość stołów
Warto troszczyć się o to, aby w trakcie przyjęcia weselnego na bieżąco goście byli obsługiwani przez kelnerów. O ile napoje zimne można ustawić na stołach, o tyle ciepłą kawę i herbatę kelnerzy powinni proponować gościom w pewnych, równych odstępach czasu. Warto także mieć na uwadze to, aby na stołach nie zabrakło owoców, przekąsek, a płyny były regularnie uzupełniane.
Po piąte regionalne akcenty
Nic tak nie przypada do gustu weselnikom jak regionalne przysmaki. Smaczna wiejska kiełbasa, ogórki kwaszone z beczki, a może nawet i pasztet z dzika. Te rarytasy z pewnością nie wszystkim przypadną do gustu, jednakże na pewno znajdzie się duże grono amatorów tych przekąsek.
Fot. Pinterest.
Co myślisz? Napisz.