Decyzja o wyborze tortu weselnego jest dość trudna. Trzeba zwrócić uwagę na wiele istotnych aspektów. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, ze nie da się dogodzić wszystkim. Jedni wolą czekoladę białą, inni mleczną. W pewnych przypadkach uzyskanie konsensusu jest niemożliwe. Najlepiej jest wybrać tort, który będzie łączył różne smaki, na przykład: dolna część może mieć smak tiramisu, a górna marcepanu. Poza tym należy pamiętać, że tort powinien zrobić wrażenie na gościach. Warto jest również zapoznać się z oryginalnymi pomysłami na tort weselny.
Czy tort weselny można wykonać samemu?
W zasadzie nie ma przeszkód. Należy jednak pamiętać, że jest to dość trudne do zrealizowania. Przede wszystkim kuchnia lubi płatać różne figle. Mimo że przygotujemy biszkopt zgodnie z przepisem, po wystudzeniu okazuje się, że jest zakalcem. Takiego stanu rzeczy w zasadzie nie da się racjonalnie wytłumaczyć. Trzeba po prostu przygotować następny biszkopt. Należy również pamiętać o tym, że upieczenie tortu to zadanie czasochłonne. W gorączce przygotowań weselnych może nie być na to czasu. Zalecane jest zostawienie tego zadania profesjonaliście. Wtedy mamy pewność, że tort się uda.
Wybór tortu.
Wybierając tort weselny należy zwrócić uwagę na:
- kolor: do tej pory dominowały torty oblane polewą w kolorze białym lub kremowym. Obecnie torty są w coraz odważniejszych kolorach. Dopasowywane są do koloru przewodniego wesela, czyli na przykład: czerwieni, fioletu czy zieleni,
- kształt: kiedyś królowały torty okrągłe. Obecnie równie modne są torty w kształcie kwadratu, piętrowe czy kilkuboczne,
- smak: smak zależy od indywidualnych upodobań Pary Młodej. Można oczywiście zamówić tort, gdzie każde piętro będzie o innym smaku. Jest to na pewno ciekawa alternatywa. Należy pamiętać również o unikania tortów, które zawierają uczulające dodatki, jak na przykład orzechy,
- wielkość: ogólnie obowiązuje przekonanie, że powinno się liczyć 10 dkg tortu na jedną osobę, czyli na przyjęcie 30 osobowe należy zamówić 3 kilogramy tortu.
Oryginalne pomysły.
Obecnie odchodzi się od tradycyjnych okrągłych tortów. Każdy stara się modyfikować swoje pomysły. Do najbardziej oryginalnych należą:
- tort z babeczek: to jeden z najciekawszych pomysłów ostatniego czasu; na kolejnych platformach ułożone są babeczki; mogą być w różnych smakach; powinno być ich tyle, ile jest zaproszonych gości,
- tort z zdjęciem: dzięki nowej technologii istnieje możliwość stworzenia nadruku na torcie, poprzez użycie drukarki spożywczej; wystarczy zanieść do cukierni wybrane zdjęcie,
- tort w oryginalnym kształcie, jak na przykład książki, statek, czy wóz strażacki; wszystko jest możliwe; należy wybrać ulubiony motyw, złożyć zamówienie w cukierni i gotowe.
Należy pamiętać, że wykonanie powyżej opisanych tortów będzie na pewno drogie. Koszt może sięgnąć nawet 400 złoty za kilogram ciasta. Wbrew pozorom jest to dość spory, dlatego taką decyzję warto jest dokładnie przemyśleć.
Niepowtarzalna dekoracja.
Należy pamiętać o tym, że tort powinien być odpowiednio udekorowany. Niebywały efekt tworzy przyprowadzenie tortu z odpalonymi fontannami (rodzaj fajerwerków) przy zgaszonym świetle. Poza tym można dobrowolnie dekorować tort różnymi figurkami czy innymi ozdobami. W końcu najważniejszy jest efekt końcowy.
Źródło fot. www.pixabay.com
Co myślisz? Napisz.